Според иранските разузнавателни служби Турция мобилизира 45 000 войници от резерва към границата с Армения, информира официалният Телеграм-канал на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР),.

Всичко това се развива на фона на набиращия скорост граничен конфликт между Ереван и Баку, сблъсъци между киргизки и таджикски военни, както и проведената среща на върха на ШОС.

Припомняме, че в сряда от Техеран се обявиха категорично срещу каквато и да е промяна на границите между Азербайджан и Армения.

Министърът на външните работи Хосейн Амир-Абдолахян направи това изявление по време на телефонен разговор с азерския си колега Джейхун Байрамов.

Според изявление на външното министерство, първият дипломат на Техеран е подчертал, че Иран "поставя акцент“ върху необходимостта от "запазване на териториалната цялост“ на всички страни, включително Азербайджан и Армения.

По думите му, границата между Иран и Армения трябва да бъде запазена "без промяна“, наричайки я "исторически свързващ маршрут“.

Иран традиционно поддържа неутрална позиция по спора между двата кавказки съседа, но след войната от 2020 г. иранските власти подкрепиха правото на Баку върху спорната територия.

Във вторник иранският президент Ебрахим Раиси разговаря с арменския премиер Никол Пашинян, призовавайки за деескалация на напрежението между двете страни.

Той заяви, че регионът не може да понесе нова война и призова двете страни да спазват постигнатото с посредничеството на Русия споразумение за прекратяване на огъня преди две години.

В изявление говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани също призова двете страни да "намерят мирно решение“ в съответствие с международното право.

Той повтори думите на Амир-Абдолахян, че Иран няма да приеме никакви промени в границите с Армения, добавяйки, че Техеран "следи отблизо всички развития“.

<script async src="https://telegram.org/js/telegram-widget.js?19" data-telegram-post="SEPAHCYBERY/52338" data-width="100%"></script>