Конституционният съвет на Франция ще публикува становището си по въпроса дали прокарването на реформата на пенсионната реформа съответства на Основния закон на страната, съобщава телевизионният канал BFM TV, като припомня, че на 16 март правителството на премиера Елизабет Борн прие измененията, заобикаляйки гласуването в парламента.

Решението на Конституционния съд ще бъде обявено в 17:30 часа местно време (18:30 часа българско време). Освен въпроса за законосъобразността на пенсионната реформа, Конституционният съд ще се произнесе и относно възможността за провеждане на референдум относно забрана за повишаване на пенсионната възраст над сегашните 62 години (реформата, предложена от правителството, предполага повишаването й до 64 години). Освен това група от леви депутати от двете камари на парламента - Националното събрание и Сената, внесоха друго искане за референдум заради опасенията, че първото искане може да бъде отхвърлено поради недостатъчно добре формулиран въпрос от правна гледна точка. Ако подобна инициатива бъде одобрена от съвета, тя ще трябва да бъде подкрепена от 10% от гласоподавателите (4,8 милиона французи) в рамките на девет месеца на специална онлайн платформа.

Опасявайки се от възможни безредици, полицейската префектура на Париж забрани всякакви акции в близост до сградата на държавната институция, чийто вход още в четвъртък сутринта демонстрантите затрупаха с боклук. Въпреки това властите очакват повече от 130 демонстрации в Париж и в цяла Франция. Повечето ще се състоят вечерта след обявяването на решението за реформата. Студентските организации призовават за спонтанни демонстрации, като една от сборните точки е буквално 100 метра от сградата на Конституционния съд.

Докато демонстрантите настояват бъдещето им да се решава не от политиците, а от "улицата“, представителите на основните политически партии, независимо дали одобряват или не реформата, декларираха готовност да приемат всяко решение на Конституционния съд. Профсъюзите, които организираха стачки и демонстрации, чакат само едно: признаване на редица разпоредби от законопроекта за противоконституционни или пълното му премахване, както и одобрение на референдума срещу повишаването на възрастта за пенсиониране. Ръководителят на Генералната конфедерация на труда Софи Бине подчерта, че синдикалните центрове не поставят под въпрос легитимността на държавните институции, но възнамеряват да продължат протестите, докато държавата се откаже от предизвикалите полемика в обществото планове за пенсионна реформа.

Според проучване на социологическата компания Odoxa - Backbone Consulting, публикувано на 13 април, сред 1000 респонденти само 48% вярват на Конституционния съвет и 66% подкрепят продължаването на протестите (61% дори ако реформата бъде одобрена). В същото време, ако референдумът бъде одобрен, 82% са заявили готовност да участват в него. Ако Конституционният съд отхвърли частично или изцяло законопроекта, тогава според 74% от анкетираните френският премиер Елизабет Борн ще трябва да подаде оставка.

Проектът за пенсионна реформа, който предвижда повишаване на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 години и премахване на редица специални пенсионни режими, бе представен през януари. Инициативата предизвика демонстрации и стачки в цялата страна. На 16 март министър-председателят упражни конституционните си правомощия и обяви, че законопроектът ще бъде приет без гласуване в Народното събрание, което предизвика нова вълна от протести.