Северна Корея заяви, че ще третира всяка намеса в нейните операции за изстрелване на сателити като обявяване на война и ще използва възпиращи мерки, ако атаката срещу нейните стратегически активи е неизбежна, предаде Reuters.

"Пхенян ще отговори на всяка намеса на САЩ в космоса, като елиминира жизнеспособността на шпионските сателити на САЩ, съобщи държавната медия KCNA", цитирайки изявление на говорителя на министерството на отбраната на Северна Корея.

"В случай, че САЩ се опитат да нарушат легитимната територия на суверенна държава, чрез незаконно и нечестно използване на най-новите технологии, КНДР ще обмисли предприемането на ответни мерки за самозащита, за да подкопае или унищожи жизнеспособността на американските шпионски сателити“, се посочва в изявлението.

Северна Корея съобщи, че успешно е изстреляла първия си военен шпионски сателит на 21 ноември, предавайки снимки на военни съоръжения в континенталната част на САЩ, Япония и американската територия Гуам.

Говорител на Армейското космическо командване на САЩ, попитан дали Вашингтон има способността да прекъсне разузнавателните операции на севернокорейския сателит, е коментирал, че САЩ могат да неутрализират космическите способности на противника, използвайки различни средства.