Корейската народнодемократична република (КНДР) е изстреляла 10 снаряда от реактивна система за залпов огън (РСЗО) в отговор на предупредителни изстели от страна на Южна Корея. Това съобщи в понеделник Корейската централна информационна агенция (КЦНА), позовавайки се на Генералния щаб на Корейската народна армия.

"Генералният щаб на Корейската народна армия <...> разпореди 10 изстрела от реактивни системи за залпов огън, за да принудят вражеския кораб да отстъпи“, се казва в съобщението.

По-рано в понеделник беше съобщено, че южнокорейските военни са произвели няколко предупредителни изстрела, след като севернокорейски кораб е пресякъл морската демаркационна линия между двете страни в Жълто море. Според Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на Република Корея това се е случило близо до остров Беньонгдо рано сутринта.

На 4 октомври Северна Корея изстреля балистична ракета със среден обсег, която прелетя над Япония и падна в Тихия океан. На следващия ден военните на САЩ и Република Корея проведоха собствени ракетни учения, самолетоносачът Роналд Рейгън се върна в Японско море. На 6 октомври Пхенян изстреля две балистични ракети с малък обсег, а САЩ, Южна Корея и Япония проведоха тристранни военноморски учения. Преди това "Роналд Рейгън" участва в учения с ВМС на Южна Корея на 26-29 септември.