Северна Корея е изстреляла най-малко 10 различни типа ракети в сряда. Това съобщи агенция "Рьонхап“, позовавайки се на южнокорейската армия. Информация за всички видове ракети не се дава.

По-рано агенцията, позовавайки се на южнокорейската армия, съобщи, че КНДР е изстреляла три балистични ракети с малък обсег към Японско море. Една от трите ракети падна близо до териториалните води на Република Корея, южно от северната гранична линия, която Сеул счита за де факто граница. Комитетът на началник-щабовете на Република Корея нарече подобни действия неприемливи.

"Ракета след днешното изстрелване от Северна Корея за първи път от разделянето [на Корейския полуостров] падна близо до нашите териториални води на юг от северната гранична линия. Това е безпрецедентно и неприемливо“, заяви комитетът. Те добавиха, че южнокорейската армия ще отговори силно на това.

След съобщенията за изстрелванията президентът на Южна Корея Юн Сок Йол свика заседание на Съвета за национална сигурност. По-късно от кабинета на президента съобщиха, че той е инструктирал да се предприемат мерки, така че КНДР да "плати за своите провокации“.

Япония също свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с поредните изстрелвания на ракети на КНДР. Това съобщи пред журналисти в сряда японският премиер Фумио Кишида.

"Свикваме спешно заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с изстрелванията на севернокорейски ракети“, каза той.

По-рано към кабинета на Кишида започна да работи кризисен щаб, който събира и анализира информацията за новото изстрелване на ракети от Пхенян.

От началото на годината КНДР е извършила 29 изстрелвания на ракети, 23 от които са различни видове балистични ракети.