Мироопазващите сили на НАТО КФОР ще проведат учение в североизточната част на Косово от 21 до 27 септември, предаде Тanjug.

"Целта на учението е да се провери оперативната готовност във връзка с операции, свързани със свободата на движение на местното население.

"Обучението е част от по-широка рамка от дейности, които се провеждат с цел поддържане на оперативните способности на ключови тактически и поддържащи звена, които са дислоцирани в рамките на мисията на КФОР“, се посочва в съобщението.

Уточнява се, че военнослужещи на НАТО ще бъдат ангажирани с разчистването на блокираните маршрути на полигона край Ново село, като ще бъдат включени и средства за въздушно разузнаване на КФОР. Подчертава се, че това са редовни маневри.

В средата на септември мисията на НАТО завърши учението "Западен грохот 23" в Западно Косово.

В момента НАТО засилва присъствието си в Косово с 500 турски военнослужещи от 65-та механизирана пехотна бригада, включително батальон от специалните сили, които са разположени във военната база Султан Мурад. Очаква се турците, заедно с американците, да бъдат най-големият контингент в силите на НАТО и турски офицер да поеме командването на контингента на КФОР.