Международните мироопазващи сили в Косово (КФОР) съобщиха, че поради възможното присъствие на въоръжени групировки в северната част на Косово са увеличили присъствието на свои войници. "След координация с всички страни, от съображения за сигурност, КФОР увеличи присъствието си в Ярине. Това увеличение е резултат от възможното присъствие на организирани престъпни групи сред протестиращите“, се казва в изявлението, като се подчертава, че винаги е важно "всички лица, участващи в протеста, да изразяват мнението си по мирен начин, като избягват непропорционално насилие, агресивни нагласи и поведение, което може да бъде погрешно тълкувано като провокация или неоправдано насилие.", съобщава Радио "Свободна Европа".

В изявлението се посочва, че КФОР са изцяло съсредоточени върху ежедневното изпълнение на своя мандат, базиран на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 1999 г., "за осигуряване на сигурна среда за гарантиране и свобода на движение в полза на всички живеещи общности в Косово“.

В неделя група протестиращи се събраха на ГКПП Ярине, между Косово и Сърбия на територията на Сърбия, в знак на подкрепа за местните сърби, които издигнаха барикади в северната част на Косово. Те викаха "Косово е сърцето на Сърбия!" и изгориха транспарант с надпис "Брюкселско споразумение". Те носеха сръбски и руски знамена и знамена с надпис "Няма предаване", а транспарантът "Молете се на Господ и се придържайте към Русия" водеше колоната.