Международната мисия под егидата на НАТО в Косово е отказала искането на Сърбия за разполагане на сръбски сили за сигурност в Северно Косово, съобщи президентът на западната ни съседка Александър Вучич пред местната ТВ Пинк.

"Те във внимателно съставено писмо, адресирано до правителството на Сърбия, което също получих, отговориха, че не виждат необходимост от връщане на сръбската армия на територията на Косово и Метохия, като се позоваха на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 1244. Но те се позоваха само на част от резолюцията, защото нямат право да откажат [според резолюцията]“, заяви държавният глава.

"Не очаквах друг отговор от КФОР, сега възниква въпросът дали ще отидем в Съвета за сигурност на ООН. <...> Ако отидем утре, Русия ще ни подкрепи, ще поиска и после какво? В Съвета за сигурност на ООН ще гласуват, че не разрешават на сръбската армия и полиция да се върнат (в Косово). Освен това ще ни дадат да говорим три дни, за три дни ще си вдигнем сериозно рейтингиите в Сърбия <...> В крайна сметка ще оставим на (премиера на Косово Албин] Курти възможност да коментира, че Съветът за сигурност на ООН най-накрая се е изказал ясно по този въпрос“, продължи президентът.

По-рано Сърбия предложи да изпрати от 100 до 1000 военни и полицаи в региона и отправи съответно искане до КФОР. Това решение беше прието единодушно от правителството на западната ни съседка на заседание на 15 декември миналата година.