Международната мироопазваща мисия на НАТО в Косово (KFOR) даде отговор на искането за изпращане на до 1000 сръбски сили за сигурност на територията на най-младата държава на Балканите, като документът се разглежда от държавния глава Александър Вучич. Това съобщиха от Министерството на отбраната на западната ни съседка, предават водещите сръбски медии.

"Представители на Комисията за прилагане на Военнотехническото споразумение на Генералния щаб на въоръжените сили на Сърбия приеха на Бъдни вечер, в 19:00 часа (местно време, 20:00 часа българско време), на административния ГКПП "Мердаре“ представители на KFOR с отговора им на искането за връщане на до хиляда военнослужещи от сръбските въоръжени сили и полицейски служители на Република Сърбия на територията на автономната област Косово и Метохия“, се казва в изявление на МО в Белград. Уточнява се, че документът е внесен в администрацията на президента за "запознаване със съдържанието на отговора“.

По-рано Белград предаде на мисията на НАТО в Косово искане за връщането на до 1000 сръбски сили за сигурност в региона - военни и полицаи, съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

На 15 декември сръбският президент Александър Вучич, след заседание на правителството, обяви, че кабинетът е решил да изпрати искане до мисията на НАТО за връщане на военните и полицията в Косово, в съответствие с ООН Резолюция 1244 на Съвета за сигурност. "Беше решено тази вечер в електронен вид и утре сутринта на административния пункт началникът на Генералния щаб или други представители да предадат нашето искане на командващия KFOR“, подчерта държавният глава на Сърбия. Той уточни, че искането се изпраща в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН и се състои във връщането на до 1000 сръбски военни и полицаи на територията на Косово. Вучич уточни, че решението е взето единодушно.