Силите на KFOR в Косово блокираха подстъпите към общински сгради в северната част на областта, където сърбите протестират срещу кметовете от албански произход, предава Kosova Online.

В сутрешните часове на деня стотици етнически сърби се събраха пред сградите на местните власти в северната част на най-младата държава на Балканите и призоваха за изтеглянето на косовската полиция и отзоваването на кметовете от албански произход.

"Голям брой войници на КФОР със средства за разпръскване на демонстрации са разпределени сутринта близо до сградите на общините Звечан, Лепосавич и Зубин Поток. Зад тях са косовските полицейски сили, които не позволяват на сърбите да се доближат до сградите", съобщава порталът.

Ситуацията е най-напрегната в Звечан, където събраото се множество се е опитало да си проправи път към сградата на общината, но е било спряно от полицията.

Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич заяви в неделя, че напрежението в Косово е достигнало максимума и може да ескалира във въоръжен конфликт, частите на сръбската армия продължават да се разпределят и заемат позиции по посока на границата.

Съветът за национална сигурност на Сърбия съобщи в събота, че контингентът на НАТО в Косово не е действал според правомощията си съгласно Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН по време на акцията на полицейските сили от петък. В същия ден президентът на западната ни съседка Александър Вучич приведе в максимална бойна готовност армията и призова за "спешно прекратяване на насилието срещу сърбите“ в Косово.