Властите на Република Косово са предприели редица инициативи, които са довели до кризи, признава командирът на международния контингент на НАТО КФОР, италианският генерал Анджело Микеле Ристуча в интервю за римския вестник la Repubblica.

"След нападението срещу косовската полиция миналата неделя, ситуацията сега очевидно е по-спокойна, но остава дълбоко нестабилна. Случилото се засили недоверието между страните, това обуславя възприемането на фактите и съответно поведението на място“. 

"Властите на Република Косово са предприели редица инициативи, които са довели до кризи", признава командирът на международния контингент на НАТО КФОР. "Направихме всичко възможно, за да се справим с кризите, които възникнаха вследствие на тези решения. Да, трябва да подчертая, че имаше оценки от страна на косовските власти, които не съответстваха на нашите очаквания", посочва генералът.

Според командира войниците от КФОР е трябвало да платят за тези решения, особено на 29 май, когато 93-ма военнослужещи на НАТО бяха ранени при сблъсъци в Северно Косово. Той изтъкна, че подобни решения "със сигурност не допринасят за стабилността".