Ръководената от НАТО международна мироопазваща мисия в Косово (KFOR) потвърди пред RFE/RL, че е получила искането от официален Белград за връщане на полицейски и военни сили от Сърбия в най-младата държава на Балканите.

"Получихме писмо от Сърбия и в момента го преглеждаме. KFOR остават изключително предпазливи и напълно способни да изпълнят своя мандат на ООН", уточниха от мисията.

Сръбският вицепремиер и министър на отбраната Милош Вучевич заяви, че членове на сръбските въоръжени сили са подали искане до KFOR за връщането на до 1000 членове. Заявката е подадена на административен ГКПП "Мердаре“.

Президентът на западната ни съседка Александър Вучич по-рано заяви, че молбата е изпратена, за да се намали напрежението в Косово, но добави, че KFOR вероятно няма да приемат искането на Сърбия. Междувременно Сладжан Трайкович, един от членовете на косовската полиция, който напусна служба, бе арестуван в четвъртък в Северна Митровица, като се предполага, че е обвинен във военни престъпления. Етническите сърби седми ден са на барикадите.