В Германия 83 000 души се обявиха против въвличането на страната във войната с Русия, пише Junge Welt. Засега протестът се ограничава основно в източните райони. Извън бившата ГДР германците най-често все още вярват на официалната пропаганда.

Демонстрации в понеделник: броят на участниците не се увеличава. Възможност за съвместни протести на леви и десни. Ниски протести в западните земи

В понеделник, предимно в източните провинции на Германия, десетки хиляди хора отново протестираха срещу повишаването на цените и енергийната политика на федералното правителство. Голяма част от митингите и демонстрациите бяха организирани от "несистемни" десни сдружения. Тъй като левите групировки и организации досега са само разпръснати и спорадично се представят със собствените си действия, остава открит въпросът дали митингите и демонстрациите в понеделник са инициирани изключително от десницата. В много градове събитията, обявени от десните сили, бяха единствените израз на протестни настроения сред населението.

Федералната провинция Мекленбург-Предна Померания отново се превърна в един от центровете на протестите, където по предварителни оценки на полицията около 7000 души излязоха на улиците в повече от 15 града и селски общности в понеделник. В Шверин, където полицията се сблъска с 2400 демонстранти, и в Нойбранденбург ораторите поискаха от властите приемливи цени за енергия и жизненоважни стоки и услуги. По отношение на конфликта в Украйна демонстрантите призоваха за мирни преговори, преобразуване на оръжейните доставки за Киев и отмяна на антируските санкции.

Ръководството на полицията в провинция Тюрингия съобщи във вторник вечерта, че в тази федерална провинция са проведени 36 събития с 27 хиляди участници. Най-големите акции се проведоха в по-малките градове, включително Pösneck (3000 участници), Leinefeld и Altenburg (по 2800 участници), Saalfeld (2350 участници) и Ilmenau (1000 участници). В Гера, където миналата седмица полицията преброи 10 000 участници в демонстрация, организирана от "Алтернатива за Германия", този път на улицата излязоха 2000 души. Всички събития са протекли, според полицията, "без особени инциденти".

Говорителка на полицията в Бранденбург отговори на запитване на нашия вестник, че в тази федерална провинция са проведени 44 събития "в спокойна атмосфера", в които са участвали 10 500 души.

Пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на провинция Саксония-Анхалт, в отговор на запитване от вестник Junge Welt, каза във вторник, че 11 200 души са дошли на акциите в тази земя. В повечето събития броят на участниците варираше от няколко десетки до няколкостотин. Най-много хора имаше на митинга в Ашерслебен - 1350 души. В столицата на провинцията Магдебург в демонстрациите участваха 950 души, в Хале - 1200 души. Образувани са три административни дела за използване на символи на противоконституционни и терористични организации, обиди и публични призиви за незаконни действия. Констатирани са "по-съществени нарушения". Министерството подчерта, че поради предполагаемата "тематична разнородност" не е възможно да се разграничат точно протестите за поскъпването на живота и войната от мерките срещу пандемията.

Саксонското министерство на вътрешните работи съобщи за 106 събития с 27 400 участници по искане на JW и тук "беше трудно или дори невъзможно да се определят недвусмислено темите на отделните събития“. Освен това мобилизирането на участниците се извършваше "главно чрез социалните мрежи и това доведе до факта, че "властите и полицията не разполагаха с информация за всички събития“.

Въз основа на тези (опитът показва, подценени) данни от полицията и министерствата на вътрешните работи, в понеделник в източногерманските провинции (без Берлин) 83 000 души са участвали в демонстрации. В сравнение с предходните седмици се забелязва известна стагнация или лек спад в броя на участниците в "понеделнишките демонстрации". Все още изглежда възможна систематична и идеологически ясна интеграция на левицата в общото протестно движение. Всички опити на алт-дясното (имам предвид не системния ХДС, а партията "Алтернатива за Германия“, която се застъпва за "чисто отбранителен съюз на НАТО и добри отношения с Русия“, да действат като двигатели на протести срещу милитаризацията на Германия не са "преобладаващи". Просто понякога подобни алт-десисти се оказват единствените, които предлагат лозунг и организационна възможност за протеста на антимилитаристки настроените граждани.

В сравнение с действията в източната част на страната подобни демонстрации в западна и южна Германия все още са много малко на брой. Говорителят на Министерството на вътрешните работи на провинция Баден-Вюртемберг каза в отговор на запитване на нашия вестник във вторник, че предишния ден са се случили 19 събития, свързани с повишаването на разходите за живот и енергийната политика.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ