В събота (15 юни) сутринта Израелските отбранителни сили (ИОС) са извършили мащабна операция в южния град Рафа в Газа. Съобщава се за ожесточени боеве. Докато продължава операцията в Рафа, преговорите за заложниците трябва да почакат, пише The Jerusalem Post.

Safa, свързана с ХАМАС новинарска служба, базирана в Газа, съобщава, че израелска артилерия и хеликоптери са стреляли в района на Саудитския квартал западно от Рафа.

Според новинарския източник от Газа в западната част на града са се чули сблъсъци и експлозии.

В същото време държавната информационна агенция на Палестинската автономия Wafa съобщи, че израелската артилерия е нанесла удари и по цели в централната и източната част на Рафа.

Съединените щати изчакват Израел да обяви приключването на военната си операция в южния град Рафа в Ивицата Газа, преди да пристъпят към преговори за сключване на споразумение за освобождаване на заложници, съобщи в събота сутринта свързаната с "Хизбула" ливанска информационна агенция Al-Ahkbar.

Преговорите се оказаха в задънена улица, след като ХАМАС предложи промени в многоетапния план на администрацията на Байдън за прекратяване на войната.

Според президента на САЩ Джо Байдън именно ХАМАС е била страната, която е възпрепятствала постигането на споразумение.