Летището в главния административен център на испанския остров Майорка бе наводнено след проливните дъждове, които се изсипаха през последните дни. Във вторник вечерта около сто полета бяха отменени и пренасочени към други летища, а множество пасажери останаха блокирани в самолетите за часове наред, съобщава германският вестник BILD.

Местната метеорологична служба предупреждава, че валежите ще продължат до края на деня. Съобщава се, че в района около летището на Палма де Майорка никога досега не е падал толкова много дъжд.

"За дни падна количество валежи, което обикновено се равнява на нивата за целия месец. Оказа се твърде много за канализационната система“, поясни метеорологът Доминик Юнг пред BILD.

На летището са наводнени не само пистите, но и вътрешните части, като безмитните магазини. Наложило се пожарникари да изпомпват водата от сградата.

"Канализационната система може да е била запушена, вероятно от отломки. Беше като вана с тапа. Когато дъждът спря, водата трябваше да се оттече, но това не се случи“, коментира Юнг ситуацията.

Все още не са изчислени щетите от наводнението на летището.