Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с американския си колега Лойд Остин, съобщава вестник "Известия“, като се позовава на изявление от военното ведомство в Москва.

"На 6 януари 2022 г. се проведе телефонен разговор между министъра на отбраната на Руската федерация, генералът от армията Сергей Шойгу, и министъра на отбраната на САЩ Лойд Джеймс Остин. Бяха обсъдени въпроси за сигурността от взаимен интерес“, се казва в съобщението.

На 31 декември президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е предупредил държавния глава на Русия Владимир Путин за недопустимостта на евентуални военни действия срещу Украйна. Съгласно думите му, подобен сценарий ще доведе до санкции и увеличаване на присъствието на САЩ в Европа. Путин отговори с предупреждение срещу възможни нови ограничения, като посочи, че това може да доведе до прекъсване на отношенията между двете сили.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис на свой ред заяви, че заради ситуацията около Украйна Руската федерация може да бъде изправена пред "безпрецедентни санкции“.

Руско-американските преговори по въпросите на стратегическата стабилност и сигурността ще се проведат на 10 януари. След това, на 12 януари, въпросите за европейската сигурност и ситуацията в Украйна ще бъдат обсъдени на среща на Съвета НАТО-Русия, а на 13 януари с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Превод и редакция: Тереза Герова