Руски и беларуски пилоти са провели съвместно патрулиране на границите на Съюзната държава с изтребители СУ-30СМ. Това съобщиха на 11 януари от Министерството на отбраната на Беларус, цитирани от руското издание "Известия“.

"Беларуски и руски пилоти изпълняват задачи за съвместно патрулиране на въздушните граници на Съюзната държава на многоцелеви изтребители Су-30СМ“, се казва в изявление на министерството, публикувано в Telegram.

По-рано, на 5 януари, Беларус и Русия проведоха първите съвместни патрули на границите на съюзната държава през 2022 г.

Преди това на 18 декември Русия изпрати далечни бомбардировачи Ту-22МЗ в Беларус, за да патрулират съвместно белоруската държавна граница.

В същия ден заместник-държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус генерал-майор Владимир Арчаков съобщи, че самолетите на ВВС на САЩ извършват електронно разузнаване по цялата дълбочина на територията на Беларус

Според него американският контингент близо до беларуско-полската граница наброява около 4 хиляди души. В същото време Съединените щати, съгласно споразумението от 15 август 2020 г. за разширено сътрудничество в областта на отбраната между САЩ и Полша, могат да увеличат контингента с още 1000 души, както и да подобрят съществуващата военна инфраструктура за разполагане на около 20 хиляди американски войници.

Преди това на 29 ноември ръководителят на Министерството на отбраната на Беларус Виктор Хренин заяви, че ситуацията в близост до западните и южните граници на Беларус се нажежава. Минск е принуден да планира ответни мерки. Освен това Хренин отбеляза, че страните от НАТО изграждат потенциала на въоръжените си сили близо до границите на Беларус: разполагат военни формирования, закупуват модерни оръжия.

Превод и редакция: Иван Христов