Изследователският център по епидемиология и микробиология "Гамалея“ разработи модификация на руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V“ за щама "Омикрон“ и към настоящия момент преминава през първия етап от клиничните изпитвания. Това обяви директорът на центъра Александър Гинцбург в ефира на телевизионния канал "Россия 24“, съобщава вестник "Известия“.

"[Засега] няма доказателства <...>, че "Омикрон“ ще измести щама "Делта“. [В този случай] може би ваксината трябва да бъде двукомпонентна, трябва да предпазва както от щама "Делта“, така и от "Омикрон“. Следователно ще е необходимо да се използва нова платформа за създаване на ваксини, която Институтът "Гамалея“ вече е разработил и в момента [ваксината] преминава през първия етап на клинични изпитвания“, поясни Гинцбург.

В същото време той подчерта, че "Спутник V“ ще защитава от "Омикрон“, но въпросът е в конкретните цифри. По думите му в момента служителите на центъра проучват степента на защита на ваксината срещу новия щам. Ако намаляването на защитата от инфекция е 10 пъти, е необходимо да се постави на дневен ред въпросът за смяна на препарата, добави специалистът.

Във вторник ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова говори за създаването на тестова система за откриване на щама "Омикрон“. По думите й такава вече се тества в Южна Африка.

Попова каза още, че пациентите с щама "Омикрон“, летели за Русия от африкански страни, прекарват COVID-19 в лека форма. От 177 завърнали се руснаци, "Омикрон“ е диагностициран при 16 души, клиничните симптоми на заболяването са наблюдавани при 17.

В същия ден прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че "Омикрон“ все още не е достатъчно проучен и представлява нова заплаха. В същото време говорителят на Кремъл подчерта, че цялата логистика е готова за екстремно натоварване.

Превод и редакция: Тереза Герова