Групата държави срещу корупцията към Съвета на Европа (GRECO) извади Украйна от списъка на страните, в които състоянието на борбата с корупцията е "глобално незадоволително“, предава РБК-Украйна, като се позовава на доклад от организацията.

GRECO публикува доклад за напредъка в предотвратяването на корупцията на членове на парламента, съдии и прокурори в Украйна. Държавата е извадена от "черния“ списък на страни със структурни промени, които унищожават борбата с корупцията.

По този начин докладът дава оценка на напредъка, който Украйна е постигнала в изпълнението на препоръките, предоставени през 2017 г., за предотвратяване на корупцията сред членовете на парламента, съдиите и прокурорите, коментира агенцията.

GRECO отбелязва, че Украйна е постигнала определени подобрения и е изпълнила задоволително 15 от 31 препоръки. В същото време 9 препоръки са изпълнени частично, а 7 не са изпълнени.

Съобщава се, че Украйна, въпреки войната, продължава да работи по изпълнението на препоръките на GRECO.

Антикорупционният мониторингов орган на Съвета на Европа отбелязва, че текущото ниво на изпълнение на препоръките от Украйна вече не е "глобално незадоволително“, както беше след предишния доклад, публикуван през април 2022 г.

Панелът също така поиска от Украйна да предостави доклад за мерките, предприети за изпълнение на неизпълнените препоръки до 31 март 2024 г.