Човекът, който е отговорен за изтичането на стотици класифицирани документи на Пентагона и който разпали дипломатически пожар в Белия дом, е млад, харизматичен любител на оръжия. Той е работел във военна база и се е опитвал да впечатли членовете на интернет чат група, пише The Washington Post.

Обединени от взаимната страст към оръжията, военните групировки и Бога, групата от около 24-ма, предимно мъже и момчета, са сформирали таен клуб през 2020 г. в пладформата Discord, популярна сред геймърите. Групата има няколко имена, но най-често е използвано названието Thug Shaker Central. От миналата година се съобщава, че "OG" е публикувал документите в канал на сървъра, който той е нарекъл "Мечка срещу прасе“, препратка към войната в Украйна, но също и  видео, показващо как прасета се бият с черна мечка.

Членовете на групата не са обърнали внимание, когато мъжът известен като "OG“  е публикувал съобщение със странни съкращения и жаргони. 

Съобщението остава неясно за членовете на малката група, ръководена от "OG“, който твърдял, че знае тайни които правителството крие. 

Мъжът е имал достъп до големи количества секретни материали и смята разузнавателните служби за репресивни, пише вестникът. 

The Washington Post интервюира един от членовете на групата, който описва мъжа, споменат с инициалите "OG". От тяхната онлайн кореспонденция, момчето си спомня, че съобщението е съдържало преписи, приличащи на секретни разузнавателни документи, които "OG“ донесъл от военна база.

Лидерът на групата сполелил, че прекарва деня си в защитено съоръжение, което забранява използването на мобилен телефон и други електронни устройства. 

Според тийнейджърът от групата, интервюиран от Post, "OG" "имал мрачен поглед върху правителството“ и по-специално правоприлагащите органи и разузнавателните агенции, като "репресивна сила". Той се изказвал за "прекомерни действия на правителството“.

The Post съобщава, че подробностите са били потвърдени анонимно от други членове на групата и че са прегледани общо 300 снимки на класифицирани документи, три пъти повече от броя, който се смяташе, че циркулира в интернет пространството.

Washington Post обаче заявява, че тийнейджърът, който е бил във връзка с "OG" "през последните няколко дни“, все още не е бил интервюиран от служители на федералните правоприлагащи органи до момента на публикуването на материала, въпреки че Министерството на правосъдието започна криминално разследване. Министърът на отбраната Лойд Остин обеща да "преобърне всеки камък“ в преследване на изтекла информация.

Настоящото местонахождение на "OG" е неизвестно. Членът на тийнейджърската група заяви: "изглеждаше много объркан и притеснен какво да прави“.

"Той е напълно наясно какво се случва и какви могат да бъдат последствията“.