Гвардеецът на ВВС на САЩ, обвинен за изтичането на секретни документи на Пентагона, е публикувал чувствителната информация месеци по-рано от известното досега, разбра The New York Times.

През февруари 2022 г., скоро след нахлуването в Украйна, потребителски профил, съответстващ на този на летеца Джак Тейшейра, започнал да публикува тайни разузнавателни данни за руските военни усилия в затворена чат група в Discord, социална медийна платформа, популярна сред геймърите. Чат групата съдържа около 600 членове.

Пентагонът отказа да коментира новата информация, съобщена от New York Times.

21-годишният гвардеец, изправен пред криминални обвинения за изтичане на строго секретни документи на военното разузнаване онлайн, беше арестуван миналата седмица.

New York Times отбелязва, че новооткритата информация, публикувана в по-голямата чат група, включва подробности за руски и украински жертви, дейности на шпионските агенции на Москва и актуална информация за помощта, предоставяна на Украйна.

Твърди се, че публикуваната информация е от Агенцията за национална сигурност, Централното разузнавателно управление и други разузнавателни агенции.

Според експерти случаят е най-сериозният пробив в сигурността на САЩ, откакто повече от 700 000 документа, видеозаписи и дипломатически кабели се появиха на уебсайта на WikiLeaks през 2010 г. Пентагонът нарече изтичането на информация "умишлено, престъпно деяние".