Украйна променя "някои военни планове", след като свръхсекретни документи на Пентагона бяха публикувани онлайн, съобщава CNN, цитирайки източник, близък до украинския президент Володимир Зеленски. В материала на канала обаче не се уточнява какви промени са направени във "военните планове“.

Миналата седмица в социалните мрежи се появиха секретни документи на американското разузнаване. Първоначално бяха публикувани материали за плановете на Украйна за контранастъпление. По-късно са открити документи за Китай и Близкия изток. Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване. Според The ​​New York Times изтичането на информация показва, че САЩ може да са шпионирали партньорите и ръководството на Украйна.

Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, нарече изтичането на информация "фотошоп“ и "виртуален псевдотеч“. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Москва не се съмнява в прякото или непряко участие на САЩ и НАТО в конфликта. Reuters, позовавайки се на американски служители, написа, че САЩ не изключват, че документите, попаднали в мрежата, може да са фалшифицирани.