Днес изтича срокът за преименуването на двата български клуба в Северна Макдония, съгласно приетите от парламента в югозападната ни съседка промени в Закона за осъждане на пропагандата на фашизма, припомня скопският телевизионен канал "24 Вести“.

Заявка за промяна на името бе подадена преди няколко дни от клуба "Цар Борис III“ в Охрид, но от базирания в Битоля "Иван Михайлов“ внесоха жалба, отбелязва медията.

Промените в закона предвиждат организации със спорни имена да нямат възможност да се регистрират в бъдеще.

Във връзка с изтичането на срока министър-председателят на РСМ Димитър Ковачевски припомни, че след смяната на "спорните имена“ клубовете ще имат възможност да продължат дейност, съгласно законите на страната.

"Тези, които не входират молба в Централния регистър, няма да продължат да работят по законовия ред. Културните клубове трябва да бъдат място, които събират народи и граждани, а не места, чиито имена будят негативни чувства и разделят гражданите. Законът ще се прилага изцяло, както се прилагат всички други“, цитира скопското електронно издание "Локално“ думите на Ковачевски.

Медиите в югозападната ни съседка припомнят, че днес и утре в София ще се проведе 22-то заседание на Съвместната експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република Северна Македония и България.

Последното й заседание се проведе на 17 и 18 ноември миналата година, също в София. Основната тема тогава бе ролята и мястото на Охридската архиепископия и начина, по който тя е представена в учебниците за седми клас в РСМ. Тогава съпредседателят на македонския екип на Комисията Драги Георгиев заяви, че на срещата е имало положителна и конструктивна атмосфера, но не е постигнато съгласие поради "неразбиране на източници и различни интерпретации на миналото“.