Едно от най-значимите изтичания на строго секретни документи на САЩ в новата история е започнало сред "малка група в канал за съобщения, който разпространява мемета, вицове и расистки изказвания“, пише The Wall Street Journal.

Някъде през януари, привидно незабелязан от външния свят, анонимен член на група, наброяваща малко повече от дузина, започва да публикува файлове - много от тях етикетирани като строго секретни - предоставящи подробности за войната в Украйна, прихванати комуникации за съюзници на САЩ, като Израел и Южна Корея, както и подробности за американското проникване в руските военни планове, наред с други теми.

Документите, които изглежда са наброявали стотици, останават сред членовете на малката група в платформата за съобщения Discord до началото на март, когато друг потребител изпраща няколко десетки от тях в друга група с по-голяма аудитория. Оттам най-малко 10 файла мигрират към много по-голяма общност, фокусирана върху компютърната игра Minecraft.

В сряда, когато правителството на САЩ очевидно все още не е знаело, руски пропаганден акаунт в Telegram публикува няколко документа, за които в западните медии се твърди, че са преработени.

Федералното бюро за разследване и Министерството на правосъдието сега са на лов за отговори за това как десетките изображения, които очевидно показват секретни документи, са се появили онлайн. Правителствено разследване, започнало в петък по искане на Министерството на отбраната, търси източника на изтичането.