Срещу военнослужещия в Националната военновъздушна гвардия Джак Тейшейра, заподозрян за изтичането на секретни документи на Пентагона, бяха повдигнати шест обвинения, включително за съхраняване и предаване на класифицирана информация за националната отбрана на платформа за социални медии, съобщават водещите американски медии, като се позовават на пресслужбата на Министерството на правосъдието на САЩ.

Голямото федерално жури в Бостън го обвини по шест точки. В обвинителния акт се пояснява, че от януари 2022 г. Тейшейра "съзнателно, неправилно и незаконно е съхранявал и предавал информация за националната отбрана, класифицирана като "Строго секретна“ или "Секретна“, и/или чувствителна непублична информация, която може да бъде използвана за нанасяне на вреда на САЩ или да е в интерес на чужда държава, в социална медийна платформа за лица, които не са упълномощени да получават такава информация“.

В обвинителния акт се твърди, че Тейшейра е предавал класифицирана информация за националната отбрана чрез платформата на социалните медии по два начина – като е преписвал и предавал съдържанието на документите и като е публикувал снимки на класифицираните документи.

"Тейшейра е обвинен в споделяне на информация с потребители на социални мрежи, за които е знаел, че нямат право да я получат. По този начин той вероятно е нарушил законите на САЩ и е застрашил нашата национална сигурност“, подчерта главният прокурор и министър на правосъдието Мерик Гарланд.

В САЩ всяко обвинение в неоторизирано съхранение и предаване на информация за националната отбрана носи наказание до 10 години затвор, до 3 години пробация и глоба до 250 000 долара.

При ареста Тейшейра, бе обвинен в притежание и предаване на информация за националната отбрана, както и неразрешено изтриване и съхраняване на класифицирани документи или материали.

По-късно, на 19 май, съдията от окръжния съд на САЩ Дейвид Хенеси уважи искането на правителството за задържане на обвиняемия. Тейшейра остава във федерален затвор.