Разузнавателните агенции на САЩ са подслушвали разговорите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с други служители на международната организация. Това става ясно от четири секретни документа, с които разполагат в редакцията на американския вестник The Washington Post.

Два от изтеклите документи на Пентагона обобщават прихванати разговори на португалския дипломат, хвърляйки нова светлина върху контактите на Гутериш с висши служители на ООН и световни лидери. От разпространените текстове става ясно, че португалецът е бил "възмутен“, че са му отказали посещение в Етиопия, и е бил "недоволен“ от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Докладите за Гутериш изглежда съдържат лични разговори на генералния секретар със сътрудници относно дипломатически срещи. Те показват, че САЩ са разчитали на правомощия, предоставени съгласно Закона за наблюдение на чуждестранното разузнаване (FISA), за да съберат данните. Действието на някои от членовете на този закон изтичат тази година, подчертават от редакцията.

Документите за Гутериш съдържат директни цитати от генералния секретар и неговите помощници, както и анализи от служители на разузнаването за неговите емоции. Според изданието те "подчертават някои от най-напрегнатите скорошни дипломатически усилия на генералния секретар“.

В един от документите се отбелязва, че Гутериш е бил "недоволен“ от възможността да пътува до Киев само дни по-късно, след като правителството в Киев обяви, че Зеленски иска да се срещне лично с него. Докладът не посочва причината за емоцията на генералния секретар, но дългогодишен дипломат от ООН отбеляза, че 73-годишният Гутериш е бил на път от седмици, а посещението му до Украйна в онзи момент е изисквало още един дълъг полет и след това - 11- часов път до Киев. "Не е като да е в собствения си частен самолет, където може да спи“, обясни дипломатът, пожелал анонимност.

Друг документ съобщава, че след личната среща на Гутериш със Зеленски на 8 март и съвместна пресконференция, генералният секретар е докладвал на своя говорител Стефан Дюжарик, че е "истински ядосан“ от изненадваща публична церемония в чест на Международния ден на жената по време на посещението му в украинската столица.