Според изтеклите секретни документи на Пентагона, американските разузнавателни агенции са знаели за предполагаем опит на ЧВК "Вагнер" да купи оръжие от Турция, държава-членка на НАТО, пише The Washington Post.

Според документите в началото на февруари, служители на "Вагнер" са "се срещнали с турски представители за закупуване на оръжия и оборудване в Турция", за да засилят позициите на ЧВК във войната в Украйна и Мали.

От доклада не става ясно дали турското правителство е знаело за продажбата на оръжие и дали преговорите са били успешни. Но "откритието, че съюзник от НАТО може да е помогнал на Русия във войната срещу Украйна, може да бъде взривоопасно“, пише изданието.

Други две страници от изтеклото разузнавателно досие разкриват плановете на "Вагнер" да наеме руски затворници, за да се бият в Украйна и в текста се отбелязва, че руската армия е станала зависима от частни войници.

"Документите също доказват това, което отдавна се знае, но никога не е било изричано публично: американскатото разузнаване е проникнало толкова дълбоко в руската армия и нейното командване, че може да предупреди Украйна предварително за атаки и надеждно да оцени силните и слабите страни на руските войски“, пише Washington Post.

Американското разузнаване е било наясно с план на Министерството на отбраната на Русия за нанасяне на удари по украински позиции на две места в определен ден през февруари.

Предварително е било известно, че военните подготвят удари по дузина енергийни съоръжения и същия брой мостове в Украйна.

Документите включват коментари и за възможен съюз между Китай и Русия.

The New York Times публикува статия, позовавайки се на източници, че Съединените щати разследват как може да са изтекли тайни съюзнически документи, свързани с подготовката на украинските отбранителни сили за бъдещо контранастъпление, обучение на нови бригади и доставка на оръжие.