Американското разузнаване твърди, че Русия ще може да финансира войната в Украйна поне още една година, дори под тежката и нарастваща сила на безпрецедентните санкции, според изтекли американски военни документи, пише The Washington Post.

Неоповестените досега документи дават близък поглед върху разбирането на Вашингтон за ефективността на собствените си икономически мерки и на реакцията, която срещнаха те в Русия.

Въпреки че част от икономическия елит на Русия може да не са съгласни с курса на страната и нейните действия в Украйна, и санкциите са навредили на част от бизнеса на този елит, тази част едва ли ще оттеглят подкрепата си за руския президент Владимир Путин, според оценка, която изглежда е от началото на март.

"Москва разчита на увеличените корпоративни данъци, своя суверенен фонд, увеличения внос и адаптивността на бизнеса, за да помогне за облекчаване на икономическия натиск, гласи част от оценката, която е обозначена като "строго секретна", най-високото ниво на класифицирана информация, пише изданието.

WP посочва, че документите не отчитат въздействието на наскоро наложените санкции и дългосрочните щети, свързани с тавана на цената на петрола в Европа. Оценката на разузнаването не взема предвид други фактори, които биха могли да повлияят на способността на Русия да воюва, като например разходите за боеприпаси и необходимостта от набиране  на нови войници.

Министерството на финансите на САЩ отказа да коментира въпросните документи. Белият дом не е отговорил на въпроси за тях, поставени от изданието.

Американското разузнаване е разкрило, че руският министър на финансите Антон Силуанов е изготвил писмо до министър-председателя Михаил Мишустин в началото на март, в което го моли да подкрепи планове за действие при извънредни ситуации, за да се избегне "потенциално позорен колапс“ на руски държавни институции като Международната инвестиционна банка и Банката за икономическо сътрудничество, както и Евразийската инвестиционна банка.

Според друг документ американското разузнаване разкрива, че служители на руската ФСБ са били "загрижени“ за недостатъчното количество чуждестранна валута, съхранявана в руските банки.