Китай не отговаря на исканията на частната военна компания "Вагнер" за трансфер на оръжия на фона на войната в Украйна пише Financial Times.

Изданието твърди, че информация за исканията на "вагнеровци" към Китай се съдържа в "изтеклите" документи на Пентагона. По-специално се отнася до факта, че ЧВК "Вагнер" е "поискала боеприпаси и оборудване от Китай“ в началото на 2023 г., цитира РБК-Украйна.

Според журналисти такова искане свидетелства за увереността на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, че Пекин ще започне да оказва военна помощ на Москва.



Но Китай, след искането, "не е изпратил никакви оръжия, дори за тестване, и не е имал контакти относно доставката на оръжия", цитира FT съдържанието на американски секретни документи.

По-рано The Washington Post написа, че  Китай се е съгласил да прехвърли оръжие на Русия. Тази информация се "съдържаше в изтекли американски документи“.



Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг все още няма доказателства за прехвърляне на китайски оръжия на Русия.