Политическото ръководство е поставило задача на новия командир на оперативното командване "Юг" на украинските въоръжени сили Генадий Шаповалов да подготви отбраната предимно на Николаевска и Одеска област, а не на контролираната част от Херсонска област.. Това заяви пред ТАСС председателят на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов.

"Сега Шаповалов оглави командването "Юг“ на Въоръжените сили на Украйна. Той получи задачата да изгради и осигури качествена отбрана на Николаевска и Одеска област, а не на Херсонска област, чийто десен бряг е под контрола на Киев“, заяви той.

Оперативното командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна включва пет области на Украйна: Винницка, Кировоградска, Николаевска, Одеска и Херсонска.

"За да стигнете до Николаев и Одеса, трябва да превземете цялата Херсонска област. Може би това е подготовка за изтегляне от нейната територия“, отбеляза Рогов.

По думите му Шаповалов е служил във въоръжените сили на Украйна, като е започнал като командир на взвод, учил е в американско учебно заведение за висши офицери и се е показал добре в бойни действия през 2022 г.

На 9 април депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко обяви, че командирите на ОК на въоръжените сили на Украйна "Юг" и "Запад" Андрей Ковалчук ​​и Сергей Литвинов са освободени от постовете си, а полковник Генадий Шаповалов и бригаден генерал Владимир Шведюк са назначени на тези позиции.