Украинските войски влязоха в ключовия град Херсон в петък, съобщиха военните, докато ликуващите жители развяваха украински знамена след голямото руско отстъпление, пише The New York Times.

Този ход поставя Киев на прага на постигането на една от най-значимите победи във войната и нанася тежък удар на президента Владимир Путин, който само преди месец обяви Херсон за част от Русия завинаги.

Видеоклипове, споделени от украински правителствени служители в социалните медии, показват сцени на цивилни, преживели близо девет месеца окупация, аплодиращи пристигането на контингент украински войски. Рано сутринта Русия заяви, че изтеглянето на силите й през река Днепър е приключило.

"Херсон се връща под контрола на Украйна, части на въоръжените сили на Украйна навлизат в града“, се казва в изявление на украинското военно разузнаване.

Загубата на Херсон ще бъде третият голям неуспех на Русия във войната след отстъплението от Киев миналата пролет и от района на Харков на североизток през септември. Херсон беше единствената столица на провинция, която Русия превзе след нахлуването през февруари, и беше основна връзка в усилията на Русия да контролира южното крайбрежие по Черно море.

Възстановяването на контрола над Херсон също би подкрепило аргумента на украинското правителство, че трябва да продължи военния натиск, докато руските сили са в бягство, а не да се върне на масата за преговори, както твърдят някои американски служители.

Драматичните сцени в Херсон се случиха по-малко от 48 часа, след като руският министър на отбраната обяви, че руските войски в града ще се изтеглят. След като заповядаха на всички цивилни да напуснат градовете и селата в региона миналия месец, тази седмица руските сили взривиха мостове и поставиха широка мрежа от мини, за да забавят украинското настъпление докато те изоставиха дълго държани отбранителни позиции западно от град Херсон.

Дори след изтеглянето на войските, Кремъл обяви, че все още смята Херсон - който президентът Владимир Путин анексира през септември - за част от Русия.

"Това е руски регион“, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, пред репортери в петък. "Нормално е фиксирано и определено. Тук не може да има промени."

Олег Войцеховски, командир на украински разузнавателен отряд за безпилотни самолети, каза, че не е видял руски войски или техника в своята зона по фронта на по-малко от четири мили северно от град Херсон.

"Руснаците напуснаха всички села“, каза той. "Разгледахме десетки села с нашите дронове и не видяхме нито една кола. Не виждаме как си тръгват. Те се оттеглят тихо през нощта“.