Разположеният на полуостров Камчатка вулкан Ключевская Сопка изригна. Регистрирани са емисии на гореща магма с честота до 10 експлозии на час, очакват се потоци от лава. Това съобщиха от пресслужбата на Института по вулканология на Далекоизточния клон на Руската академия на науките, предава РИА Новости.

"В Камчатка започна изригването на най-високия вулкан в Евразия – Ключевская Сопка. Има единични изхвърляния на горещи бомби с честота до 10 експлозии на час. Учените очакват изтичане на лава и кални потоци, които ще преминат по речните корита в района на вулкана“, се казва в съобщението.

Изригването е започнало от върха на кратера. Поради значителната дълбочина на вулкана - около 200 м - над ръба се виждат само отделни изхвърляния. Учените предупреждават, че интензивността на изригването ще се увеличи. Алексей Озеров, директор на института, уточни, че изригванията на вулкана Ключевская Сопка може да продължат от няколко седмици до една година.

Вулканът, чиято височина е 4800 м, е най-високият активен в Евразия. Възрастта му е около 7 хиляди години. Последното му изригване продължи от началото на октомври 2020 г. до 8 февруари 2021 г.