Израелският министър-председател Яир Лапид ще обяви подкрепата на страната си за "двудържавно решение" на конфликта с палестинците по време на речта си пред Общото събрание на ООН, предаде ANSA, като се позова на местни медии.

Според някои публикации това ще представлява "значителна промяна" в сравнение с израелската външна политика от последните няколко години.

Вестник Haaretz пише, че Яир Лапид настоява за необходимостта от политическо отделяне от палестинците, "за да се укрепи сигурността на Израел".

Както националистическата опозиция, така и няколко министри вече реагираха с отрицателни коментари, отбелязва ANSA.

Основната опозиционна партия Ликуд заяви, че "Лапид иска да предаде части от Израел на врага". "Години наред бившият премиер Бенямин Нетаняху успяваше да премахне палестинския въпрос от международния дневен ред, а за по-малко от година Лапид изведе на преден план лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас", заявиха от Ликуд.

Бившият министър-председател Нафтали Бенет също изрази изненада и несъгласие с инициативата на Лапид, като заяви, че "връщането на проекта за палестинска държава е безсмислено". "Сега е 2022 г., а не 1993 г. (годината на споразуменията от Осло). Нашите приятели също не очакват от нас компромис със сигурността и бъдещето ни", каза Бенет.