Израелските отбранителни сили поеха контрол над болницата "Ал Шифа“ в град Газа и призоваха членовете на палестинската групировка ХАМАС, които са там, да напуснат пределите й и да се предадат, съобщава англоезичното издание Times of Israel.

По-рано израелското разузнаване съобщи, че бойци на ХАМАС използват болницата като команден център. Няма информация за държани заложници в този район.

Съобщава се за няколко убити и ранени членове на ХАМАС при престрелка с Израелските отбранителни сили на територията на медицинското заведение. Един израелски войник е леко ранен. Военните на еврейската държава са взели около 80 заложници, като някои от тях са "потвърдени терористи“.

Израелски военни съобщиха също, че са ликвидирали високопоставен боец ​​на ХАМАС - Фаик Мабух, ръководил службата за вътрешна сигурност на групировката. Той се е укривал въоръжен на територията на "Ал Шифа“, откъдето "работеше за насърчаване на терористични дейности“. Той е ликвидиран при престрелка по време на опит да бъде арестуван. В съседната стая, според израелските военни, е намерен тайник с оръжие.

Израелските отбранителни сили  призоваха  всички, живеещи в близост до болницата, както и жителите на близкия квартал Римал, да се евакуират в "хуманитарната зона“ в южното крайбрежие на Ивицата Газа.