Израелска ракета удари сграда в централния квартал Кафр Соуса в Дамаск близо до голям охранителен комплекс, намиращ се до ирански съоръжения, в резултат на което са загинали петима души, съобщиха свидетели и официални лица пред Reuters.

Атаката нанесе щети по няколко сгради в гъсто населения квартал в сърцето на сирийската столица, където сред жилищните здания са разположени и административни.

Позовавайки се на военен източник, държавните медии съобщиха, че Израел е нанесъл въздушни удари, насочени към няколко района в столицата малко след полунощ, в резултат на което има петима загинали и 15 ранени сред цивилни. Освен това се съобщава за щети на няколко жилищни сгради.

Засега не е ясно дали ударът е бил насочен срещу конкретно лице.

Говорител на израелските военни отказа коментар.

Главният командир на проиранската групировка "Хизбула" Имад Мугнийе бе убит през 2008 г. при бомбен атентат в Кафр Соуса, където жителите казват, че са разположени няколко ирански служби за сигурност, включително голям културен център.

В продължение на почти десетилетие Израел нанася въздушни удари срещу предполагаеми спонсорирани от Иран трансфери на оръжия и разполагане на персонал в съседна Сирия. Израелските официални лица рядко са признавали отговорност за конкретни операции.

Иран разшири военното си присъствие в Сирия през последните години и има плацдарм в повечето контролирани от държавата райони, с хиляди членове на милиции и местни паравоенни групировки под негово командване, твърдят източници от западното разузнаване.

През последните месеци Израел също засили ударите по сирийските летища и въздушни бази, за да попречи на нарастващото използване на въздушни линии за доставки от Иран на оръжие на съюзници в Сирия и Ливан, включително подкрепяната за ливанска групировка "Хизбула".

Ударите са част от ескалация на конфликт с ниска интензивност, чиято цел е да забави нарастващото навлизане на Иран в Сирия, отбелязват израелски военни експерти. 

Прокси милициите на Иран, водени от ливанската групировка "Хизбула", сега държат властта в обширни райони в източна, Южна и Северозападна Сирия и в няколко предградия около столицата.

Правителството на сирийския президент Башар Асад никога не е признавало публично, че иранските сили действат от негово име в гражданската война, заявявайки, че Техеран има само военни съветници на място.