В понеделник (25 март) израелските военни нанесоха нови въздушни удари в Газа и обсадиха две болници, въпреки че ООН обяви нарастващия международен консенсус за необходимостта от прекратяване на огъня, предаде Reuters.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи и нов призив към Израел да допусне помощ в северната част на Газа за борба с глада след повече от пет месеца война и да не провежда атака срещу южния град Рафа.

"Абсолютно необходимо е сега да има масирани доставки на хуманитарна помощ", е заявил Гутериш по време на посещение в Йордания.

Рафа, последното убежище за около половината от 2,3-милионното население на Газа, след като много хора пристигнаха в търсене на подслон е подложен на силен обстрел при последните израелски атаки, са съобщили пред британската медия очевидци.

Палестински лекари са съобщили, че 30 души са били убити през предходните 24 часа в Рафа, където Израел планира сухопътна атака за ликвидиране на клетките на палестинските бойци от ХАМАС.

Израел заяви, че Рафа, дом на четири батальона на ХАМАС, остава последната голяма крепост на ХАМАС в Ивицата след израелска военна операция в северната и централната част на палестинския анклав.

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви по-рано, че офанзивата срещу Рафа е необходима за постигане на целите на войната.