"Фокус“ публикува съобщение от говорителя на Израелските отбранителни сили, контраадмирал Даниел Хагари, след инцидента със "Световната централна кухня“. Текстът е предоставен от посолството на Израел в България и е поместен без съкращения и редакторска намеса.

"Снощи се случи инцидент в Газа, който доведе до трагичната смърт на служители на "Световната централна кухня“ (World Central Kitchen/WCK), докато те изпълняваха жизненоважната си мисия да доставят храна на хора в нужда.

Като професионална армия, ангажирана с международното право, ние се ангажираме да проучваме нашите операции задълбочено и прозрачно.

Току-що говорих с основателя на WCK, главния готвач Хосе Андерс, и изразих дълбоките съболезнования на Израелските отбранителни сили (IDF) към семействата на загиналите и към цялото семейство на World Central Kitchen.

Ние изразяваме искрени съболезнования и към нашите съюзнически нации, които са правили и продължават да правят толкова много, за да помогнат на нуждаещите се.

Инцидентът бе проучен на най-високо ниво, за да разберем обстоятелствата около случилото се. Ще започнем разследване, за да го разгледаме допълнително. Това ще ни помогне да намалим риска от повторна поява на подобно събитие.

Инцидентът ще бъде разследван от Механизма за установяване и оценка на фактите: независим, професионален и експертен орган.

През последните няколко месеца IDF работи в тясно сътрудничество със "Световната централна кухня“, за да им помогне да изпълнят благородната си мисия в доставянето на храна и хуманитарна помощ на хората в Газа. WCK също помогна на израелци след клането на 7 октомври; те бяха една от първите неправителствени организации тук.

Работата на WCK е критична; те са на фронтовата линия. Ще стигнем до дъното на това и ще споделим нашите констатации прозрачно“.