Разузнаването на Израелските отбранителни сили потвърди ликвидирането в Ивицата Газа на заместник-командира на военното крило на ХАМАС Марван Иса, "номер три" в йерархията на палестинската групировка. Това обяви на брифинг говорителят на военните на еврейската държава Даниел Хагари, предава ТАСС.

"Тази вечер, след като проверихме всички разузнавателни данни и сме 100% сигурни, ние съобщаваме, въз основа на разузнавателни данни от Генералната служба за сигурност и Дирекцията за военно разузнаване, че Маруан Иса е убит по време на нашата атака преди две седмици заедно с Рази Абу Тамаа“, заяви Хагари.

Той припомни, че Иса е бил заместник на военен лидер на ХАМАС Мохамед ал Дейф. "Той е номер три в ХАМАС, един от онези, които планираха клането на 7 октомври [2023 година]“, поясни говорителят. Според него Иса и Абу Тамаа, които също са заемали високо място в йерархията на групировката, са били елиминирани в резултат на "целенасочена атака, извършена на базата на разузнаване“ и с участието на израелските ВВС. "Ще продължим да полагаме всички усилия, за да намерим и унищожим всички лидери на ХАМАС“, увери Хагари.