Новият министър на националната сигурност на Израел, лидер на крайнодясната партия "Оцма Ехудит“ (Еврейска сила), Итамар Бен-Гвир, заяви в неделя вечерта, че е инструктирал полицията да пресича всякакви опити за показване на палестински знамена по улиците на страната. Според него публичното показване на този символ, който се използва от Организацията за освобождение на Палестина (ООП) от 1964 г., се свързва с изразяване на симпатия към тероризма, предава Reuters.

"Днес инструктирах израелската полиция да наложи забраната за показване на каквото и да е знаме на ООП, което показва идентифициране с терористична организация в публичното пространство, и да спира всяко подстрекаване срещу държавата Израел. Ние ще се борим с тероризма и насърчаването на тероризма с цялата си сила!" - написа министърът на страницата си в Туитър.

В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху остро разкритикува действията на някои опозиционери, които дойдоха на антиправителствен митинг в Тел Авив в събота. Той обърна внимание на плакатите на протестиращите, които сравниха един от министрите на новото правителство с нацистите, както и на палестинските знамена в тълпата протестиращи. Премиерът нарече това "диво подстрекателство" и поиска да се спрат подобни действия.

В събота вечерта в центъра на Тел Авив се проведе опозиционен митинг, в който по оценки на организаторите са участвали до 10 000 души. Те протестираха срещу правната реформа, която се насърчава от новия ръководител на израелското министерство на правосъдието Ярив Левин. Предложената реформа включва, наред с други неща, ограничаване на правомощията на Върховния съд на Израел върху закони и правителствени решения, както и даване на контрол на правителството върху подбора на съдии.

Израелският парламент на 29 декември 2022 г. на извънредно заседание гласува доверие на правителството, съставено от Нетаняху след изборите на 1 ноември, на които десните и ортодоксалните религиозни партии получиха мнозинството от гласовете. След това министрите и новият премиер положиха клетва. В същия ден Нетаняху проведе първото заседание на новия кабинет.