Израел обеща, че Иран ще "плати цената“ за безпрецедентен залп с дронове и ракети в нощта срещу неделя, пише CNN.

Атаката – при която Техеран нанесе поредица от удари срещу Израел в продължение на пет часа – заплашва да насочи кризата в Близкия изток към регионална война.

Военният кабинет на Израел беше упълномощен да отговори на атаката и се срещна в неделя, като един от неговите членове, Бени Ганц, каза, че "събитието не е приключило“.

Той цитира необходимостта от "изграждане на регионална коалиция и налагане на цена на Иран по начин и във време, които ни подхождат“.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви по-рано, че Израел е "осуетил тази атака по начин, който е несравним", но добави, че "трябва да сме подготвени за всеки сценарий". В първите си коментари израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че "прехванахме, сдържахме. Заедно ще победим."

Израелски служител отделно заяви пред CNN, че еврейската държава ще отговори на атаката на Иран, но обхватът на тази атака все още не е решен. Служителят казва, че Израел тепърва ще решава дали да се опита да "счупи всички съдове“ или да направи нещо по-премерено.