Израелските отбранителни сили се готвят за масирана атака срещу базираната в Ливан групировка "Хизбула“, съобщава вестник BILD.

Министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху пристигна в северната част на страната, където бушуват тежки горски пожари след обстрел от "Хизбула“.

"Който си мисли, че може да ни причини нещо и ние ще стоим със скръстени ръце, много се лъже“, предупреди Нетаняху, отбелязвайки, че Израел е готов за "изключително силни действия на север“.

Генерал-лейтенантът от армията на еврейската държава Херци Халеви също потвърди, че военните ще се заемат с проблема с почти ежедневните атаки на "Хизбула“ в северната част на страната.

"Отговаряме вече осем месеца и "Хизбула“ плаща много, много висока цена за това. Тя увеличи силите си през последните дни и ние сме готови да започнем атака на север след много добра подготовка“, обяви Халеви.

Израелското правителство също се подготвя за операция на север: по-рано през деня то разреши на военните да увеличат броя на мобилизираните резервисти от 300 000 на 350 000 души.

Според американския телевизионен канал CNN официалните лица на САЩ са загрижени, че израелската наземна атака срещу "Хизбула“ е неизбежна и "може да започне през лятото“. Тази информация се потвърждава и от ливански източници.

"Израел не иска голяма война в Ливан. По-суровите удари от Израел винаги са реакция на ескалацията на "Хизбула“. Най-вероятно отговорът на действията на "Хизбула“ ще зависи не от Рафа, а като цяло от продължаващия конфликт в Ивицата Газа и желанието на Израел да избегне голяма война на два фронта“, обясни Сет Францман, експерт от американския мозъчен тръст "Фонд за защита на демокрациите“, в интервю за BILD.