Израел става първата държава, която разгръща полева болница в зоната на смъртоносните земетресения в Турция от 6 февруари, след като неин екип спасители бе сред първите пристигнали на мястото на трагедията в югоизточната ни съседка. Това стана ясно в рамките на брифинг на Министерството на външните работи на еврейската държава във връзка с помощта, която страната оказва на  засегнатите от природното бедствие, на който бе поканен и представител на Агенция "Фокус“.

Посланикът на Израел в Турция Ирит Лилиан отбеляза, че засегнатата от земетресението площ се простира на 110 хиляди квадратни километра с население от 13,5 милиона души.

По думите й, Министерството на външните работи на Турция е направило нещо безпрецедентно – обърнало се е към международната общност за помощ. А Израел, от своя страна, е реагирал мигновено, изпращайки максимално бързо подготвени хора от различни спешни служби, за да бъдат спасени колкото може повече животи предвид метеорологичните условия на място.

Повече подробности от бедстващите райони даде водачът на делегацията от еврейски спасители в Турция – представителят на Министерството на външните работи Давид Саранга, заемал различни високи длъжности във ведомството, включително главен външнополитически съветник на президента Реувен Ривлин.

Той заяви, че екипите от Израел вече са 36 часа в Турция, но "имат чувството, че са там от седмици“.

Саранга описа трагедията, като "невъобразима“. В някои квартали половината от сградите са срутени. "Тотално“. А оцелелите са се събрали наоколо и се ослушват за викове за помощ от развалините. Хората са напалили огньове и просто чакат с надежда близките им да се появят от отломките.

В момента, в който са пристигнали, екипите са започнали да работят. Целта им е да спасят максимален брой хора. По улиците няма електричество. Единствената светлина е идвала от пламнала в огън сграда. Израелският екип е започнал да работи в две 7-етажни сгради с по 45 апартамента всяка. Информацията за това, къде да се копае, е идвала от близките на изчезналите. Веднага от отломките са спасени малко дете, както и жена на 20 години. Впоследствие от там са извадени още трима души.

Що се касае до условията на място, според думите на Саранга температурите през деня са около 0 градуса, а през нощта – около -4 градуса. Ситуацията се усложнява от постоянния силен вятър.

Очаква се до петък от еврейската държава да пристигне и втори екип, който веднага ще пристъпи към разполагането на полева болница – така Израел ще стане първата с подобно съоръжение от всички десетки  страни, изпратили помощ в зоната на бедствието. А в района действат екипи и от Франция, Русия, Обединените арабски емирства и други държави.

Спасителите от Израел, заедно с цялата тежка техника, ще останат в Турция, докато има нужда от тях. Обикновено това са три, четири или пет дни, колкото се очаква, че могат да оцелеят затрупаните под развалините. Но те са готови да помагат и седмици.

Също така, както съобщи посланик Лилит, от Израел тръгва и голяма пратка хуманитарна помощ. Става въпрос за вода, генератори, лекарства, медицинско оборудване, палатки, одеала, топли дрехи, които да защитят бедстващите от студеното време.

Що се касае до помощта за Сирия, към момента няма повече информация извън тази от изявлението на израелския премиер Бенямин Нетаняху отпреди два дни.

Както съобщи Агенция "Фокус“, израелската страна, по информация на Haaretz, се е съгласила да предостави на Сирия спешна хуманитарна помощ, включително предмети от първа необходимост и лекарства за засегнатите сирийци. Освен това Израел, тъй като не е готов да изпрати свои лекари в арабската република, обмисля възможността за предоставяне на медицинска помощ на сирийци в Турция. Разглежда се и възможността за отваряне на граничен пункт на Голанските възвишения, който да даде достъп на гражданите на съседната държава до израелски болници в северната част на страната.

Tова решение на Израел за Сирия е безпрецедентна стъпка в отношенията между две враждуващи държави, които нямат дипломатически отношения. Страните всъщност са във война от 1948 г., когато е провъзгласена независимостта на еврейската държава.