Израел привиква днес посланиците си от шест държави, след като всяка от тях гласува в подкрепа на признаването на палестинска държава в ООН по-рано тази седмица, предаде Sky News.

Япония, Франция, Южна Корея, Малта, Словения и Еквадор подкрепиха предложението в Съвета за сигурност на ООН в четвъртък (18 април), но САЩ наложиха вето.

Говорителят на израелското външно министерство Орен Марморщайн заяви, че посланиците им в страната ще покажат "силен протест" днес.

"Недвусмисленото послание, което ще бъде предадено на посланиците: Политически жест към палестинците и призив за признаване на палестинска държава - шест месеца след клането на 7 октомври - е награда за тероризъм", е заявил той.

"Израел няма да се съгласи със създаването на държава на терора, която ще застраши гражданите му".

Той е добавил, че вместо това тези държави трябва да се съсредоточат върху оказването на натиск върху ХАМАС да освободи останалите заложници, взети по време на атаките срещу Израел на 7 октомври.

"Идентичен протест" ще бъде отправен и към други държави, които са подкрепили този ход, е допълнил той.

Обединеното кралство и Швейцария се въздържаха от гласуване в 15-членния съвет, а Русия, Китай, Алжир, Сиера Леоне, Мозамбик и Гвиана също подкрепиха предложението.