Израел не разполага с достатъчен производствен капацитет, за да осигури доставки на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) за Украйна. Това заяви министърът на отбраната на еврейската държава Бени Ганц, цитира думите му англоезичното издание The Jerusalem Post.

Говорейки за перспективите за изпращането на израелски оръжейни системи на Киев, министърът отново подчерта, че Израел доставя на Украйна хуманитарна помощ и медицинско оборудване, но не е готов да й предаде смъртоносни оръжия, отбелязва вестникът. В същото време Ганц уточни пред репортери, че "Израел не разполага с производствен капацитет да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана".

"Очевидно е, че дори да решим да променим нашата политика [по отношение на доставките на оръжия за Украйна], е невъзможно да изчерпим нашите запаси от системи за противовъздушна отбрана. Проверяваме всеки ден какво може да се направи и как можем да разширим нашата помощ, но не трябва да забравяме, че НАТО стои зад Украйна“, добави израелският министър.

По-рано Украйна се обърна към Израел с искания за предоставяне на оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана. Властите на еврейската държава отхвърлиха исканията, като подчертаха, че страната им подкрепя Украйна и й предоставя значителна хуманитарна помощ, но в момента не е в състояние да достави оръжие поради интереси на националната сигурност.