Министърът на външните работи на Израел Ели Коен проведе среща с украинския президент Володимир Зеленски по време на посещение в Киев – първото такова на официален представител на еврейската държава от началото на войната преди почти година, и в рамките му обеща, че страната ще предостави на Киев гражданска система за предупреждение за атаки, съобщава вестник Haaretz, като пояснява, че това трябва да се случи в рамите на три до шест месеца.

От редакцията коментират, че срещата на израелския външен министър със Зеленски не би се състояла, ако Коен беше дошъл в Украйна "с празни ръце“. Т.е. да не се съгласи поне с част от исканията, които Украйна предостави на Израел.

Става дума за икономическа помощ под формата на заем от половин милиард долара, дипломатически и хуманитарни жестове, като подкрепа за предстоящото гласуване в ООН на "формулата за мир“ на Зеленски и военна помощ.

Израел все още не е доставил системи за противовъздушна отбрана и очакванията на Киев са свързани точно с това.

По-рано през деня Коен публично заяви по време на съвместна пресконференция с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, че Израел разработва система за предупреждение за въздушна заплаха за украинците – обещание, направено и от бившия министър на отбраната Бени Ганц. Предаването й обаче все още не се е състояло.

По време на пресконференцията Кулеба подчерта, че очаква Израел да предостави отбранителна военна помощ на страната му и бе категоричен, че "това, от което Украйна се нуждае сега, е победа. Без победа останалото няма смисъл".

Отбелязва се, че разработената от Израел система за предупреждение използва комбинация от радар и оптични устройства за откриване на изстрелвания на ракети и дронове.

Технологиите идентифицират размерите на обектите и потенциалните опасностите. След това тези данни се показват на електронна карта. Гражданите от своя страна получават предупреждение по телефона или научават за опасността чрез радио, телевизия или сирена.