Израел ще пусне 254-километров оптичен кабел между Средиземно море и Червено море, създавайки непрекъсната връзка между Европа и страните от Персийския залив и Азия, съобщи Министерството на финансите на еврейската държава в неделя, предава Reuters.

Държавната енергийна група EAPC ще изгради кабела по маршрута на петролопровод, който оперира през Израел от средиземноморското пристанище Ашкелон до Ейлат в северната част на Червено море, се казва в изявление на министерството.

Проектът, поясни главният изпълнителен директор на EAPC Ицик Леви, "ще позиционира Израел като сухопътен комуникационен мост, свързващ страните от Персийския залив и Азия с Европа“.

Кабелът ще се свързва с подводни кабели, които достигат до бреговете на Израел. Той ще бъде достъпен за всяка телекомуникационна компания, лицензирана в Израел при 25-годишен лизинг.

EAPC или Europe Asia Pipeline Company предлага своя тръбопровод като алтернатива на Суецкия канал.

Екологичните групи отдавна го определят като заплаха и поставят под въпрос данните за безопасността на компанията. Най-забележителното е, че през 2014 г. пробив на тръбопровод наводни пустинен природен резерват с 5 милиона литра нефт.

Министерството посочи, че разполагането на оптични кабели по трасето на тръбопровода ще помогне да се наблюдават всички промени в терена и да се открият възможни течове.