Израел ще има посланик в Турция за първи път от четири години насам. Това е най-новата стъпка в опит за "затопляне" на отношенията между двете страни след продължилия години разрив. Ирит Лилиан, високопоставен дипломат, която през последните две години отговаряше за израелското посолство в Анкара, ще изпълнява длъжността посланик, съобщи израелското външно министерство, предаде Agerpres. 

През 2018 г. Турция оттегли посланика си от Израел и нареди на израелския служител в турската държава да напусне. Това беше в знак на протест срещу убийството на десетки палестинци от Израел по време на протести на границата с Газа.

Нарушени отношения от 2003 г. насам

Отношенията, които някога бяха топли, започнаха да се влошават след избирането на Реджеп Тайип Ердоган за министър-председател през 2003 г., който се оказа откровен критик на отношението на Израел към палестинците. През 2009 г. настоящият турски президент безцеремонно се скара на бившия израелски министър-председател Шимон Перес на сцената на Световния икономически форум в Давос.