Израелският министър на отбраната Бени Ганц ще се срещне днес, 27 октомври, с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Очаква се страните да обявят възобновяване на отношенията в областта на сигурността. Това е първото посещение на израелски министър на отбраната в Турция от около десетилетие, съобщава Haaretz.

Ганц ще се срещне и с турския министър на отбраната Хулуси Акар.

Израелски и турски служители по сигурността са провели тайни разговори през последните месеци. Разговорите са водени от ръководителя на отдела за сигурност и политика на израелското министерство на отбраната Дрор Шалом, а според израелски източници в разузнавателните служби възобновяването на връзките е извършено в координация с Гърция, Кипър и САЩ.

Един източник каза, че целта на срещата е "да се укрепят връзките на Израел в областта на сигурността в региона". "Турция е важен играч в средиземноморския регион и има присъствие в сирийския регион, което е много важно“, пише източникът, като отбелязва, че укрепването на връзките с Турция ще засили отношенията на Израел със страни, с които той няма официални отношения. Но други въпроси остават отворени, като "присъствието на Хамас и терористични организации в Турция", пише израелското издание.