Израел и Ливан са близо до сключването на сделка с посредничеството на САЩ за морските граници, която ще позволи на еврейската държава да изнася газ за Европа и ще отбележи рядък пример за икономическо сътрудничество между съседните страни, пише The Wall Street Journal.

Настоящият проект на сделката дава на Израел пълен контрол върху оспорваното газово находище Кариш в Средиземно море, според израелски и ливански служители. Газовото находище Кана на север ще бъде под контрола на Ливан, но Израел ще запази дял в газа, намиращ се на негова територия. И двете страни сигнализираха, че ще приемат проектоспоразумението, предоставено им миналата седмица след някои финални преговори и надлежна проверка.

Сделката, по която се работи от десетилетие, ще позволи на Израел бързо да изпълни ангажимента си да продава газ на Европейския съюз, който търси нови енергийни източници след нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции срещу Москва.

Енергийният пратеник на Държавния департамент Амос Хохщайн пътува напред-назад между Бейрут и Йерусалим през последните месеци, за да сключи споразумението, което стана по-чувствително във времето, след като газова платформа пристигна в находището Кариш през пролетта.

Споразумението също така бележи дипломатическо постижение за Израел, като осигури международно признаване на неговата морска граница с Ливан и може да действа като възпиращ фактор срещу нова война, казват израелски официални лица. Израел и Ливан са водили две големи войни и нямат дипломатически отношения.

Базираната в Лондон Energean PLC обяви, че е готова да започне работа с платформа в находището Кариш още този месец. Израел предупреди, че няма да чака споразумение с Ливан, за да започне да добива газ от Кариш, ход, на който съюзната на Иран ливанска въоръжена групировка Хизбула каза, че ще се противопостави със сила.

Хизбула има десетки хиляди ракети, насочени към Израел. През юли Хизбула изпрати дронове към газовото находище Кариш два пъти и израелските военни съобщиха, че са ги свалили. Откакто платформата Energean пристигна през пролетта, Хизбула заплаши да я атакува, ако Израел извлича газ от мястото, преди да бъде сключена сделка.

В събота, с промяна на тона, лидерът на Хизбула Хасан Насрала заяви: "Ако се постигне добър резултат, [сделката] ще отвори страхотни икономически и обещаващи перспективи за народа на Ливан“, докато страната страда от тежка икономическа криза.

"Тази сделка укрепва сигурността на Израел и икономиката на Израел“, заяви министър-председателят Яир Лапид на заседание на кабинета в неделя.

Споразумението идва преди изборите в Израел през ноември. Опозиционният лидер Бенямин Нетаняху характеризира сделката като победа за Ливан и загуба за Израел. "Ние ще спечелим изборите и ще анулираме това срамно споразумение“, написа той в Туитър в понеделник.

Предвижда се кабинетът на Израел да обсъди окончателната оферта в четвъртък, но все още не е ясно дали правителството ще поиска одобрението на парламента, което може да забави окончателното й разрешение.

Ливанското правителство заяви в понеделник, че ще поиска редица технически изменения в предложението, но може да подпише до дни.

Сделката няма да доведе до голям приток на газ в Европа незабавно, казват енергийни анализатори, тъй като нито Израел, нито Египет имат какво да отделят след изпълнение на настоящите задължения. Освен това няма достъпен маршрут от Източното Средиземноморие до Европа, който да пренася големи количества газ.

Енергийните анализатори изчисляват, че малък излишък от газ от Израел може да стигне до Европа през следващата зима чрез египетските съоръжения за втечнен природен газ, намалявайки цените на газа за някои южноевропейски страни като Италия или Гърция. Енергийните анализатори смятат, че това число може да бъде 2-3 милиарда кубически метра. През 2021 г. ЕС е закупил 155 млрд. куб. м газ от Русия.

Големи находища на природен газ в израелски, кипърски и египетски води през последното десетилетие превърнаха региона в световен енергиен източник и проучванията показват, че все още има големи ресурси, които остават неоткрити. Споразумение между Израел и Ливан може да насърчи доверието сред частните и публичните инвеститори и да помогне за инжектирането на капитал, необходим за откриване и износ на газ в средиземноморския басейн.

За Израел, който вече разработи няколко газови находища през последното десетилетие, споразумение с Ливан би укрепило позициите му като изгряваща енергийна сила в региона и би гарантирало способността му да доставя газ на Европа.

Но докато този спор не бъде решен, лишеният от пари Ливан няма да може да намери частни компании, готови да разработват газови находища в района, от което отчаяно се нуждае, за да помогне за разрешаването на икономическата и енергийната криза, казват анализатори.

"Басейнът на Източното Средиземноморие сега изглежда супер привлекателен. Докато преди две или три години изглеждаше супер непривлекателно“, посочва Хенинг Глойщайн, директор по енергетика, климат и ресурси в Eurasia Group. "Ето как геополитиката може да промени всичко“.

Френската компания TotalEnergies SE предлага да разработи полето Кана за Ливан. Total не отговори веднага на искане за коментар.

Един нерешен въпрос е дали Израел ще получи пари от печалбите, генерирани от газовото находище Кана, което ще бъде контролирано от Ливан, но се намира във водите на двете страни. Израелски служители в момента преговарят в Париж с Total за това как Израел може да получи своя дял от печалбите от Кана, съобщи израелското министерство на енергетиката.

Ливанският министър на енергетиката Уалид Фаяд заяви, че вероятно ще минат поне още две години, преди Ливан да може да започне "производствени дейности“ в Кана. В зависимост от размера на находките, той каза, газът може да задоволява вътрешния пазар или да бъде изнасян в чужбина.

Но Фаяд подчерта, че Ливан е "безразличен“ към споразуменията, които компании като Total биха могли да сключат с Израел, за да прокарат морската сделка над линията.

"Това, което правят, си е тяхна работа. Това, което правим, е наша работа, която е да не се отказваме от никакъв дял от нашия ресурс," заяви той.