Израел и Европейският съюз подновиха стратегическия си диалог със заседание на Съвета за асоцииране – първото за последните 10 години. Това съобщиха от кабинета на израелския премиер Яир Лапид, предава ТАСС.

Говорейки на срещата чрез видеовръзка, Лапид подчерта, че укрепването на политическите и икономически отношения между Израел и ЕС е един от дипломатическите приоритети на неговото правителство. "ЕС е основният търговски партньор на Израел, но ние сме обединени от много повече от икономически интереси", увери министър-председателят на еврейската държава.

Според Лапид срещата във формата на Съвета за асоцииране "ще спомогне за развитието на икономическите връзки между Израел и ЕС и ще засили борбата за намаляване на разходите за живот както в Израел, така и в Европа... Този съвет не е свикван повече от десетилетие поради измислени причини. Фактът, че провеждаме тази среща, поправя историческата грешка. През изминалата година постигнахме голям напредък в нашите отношения и имаме още много да направим", обеща израелският премиер.

Съветът за асоцииране ЕС-Израел провежда заседание за първи път от 2012 г. насам. От страна на ЕС в нея участват Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, както и външните министри на редица страни от Общността. Съветът е "най-висшият форум, управляващ отношенията между Израел и ЕС и се занимава с пълния спектър от тези отношения, включително в областта на науката, икономиката, енергетиката и околната среда. Свикването му ще позволи на Израел да продължи да развива отношенията си с ЕС в полза на гражданите на Израел“, се казва в съобщението от пресслужбата.